sobota, 18 stycznia 2014

Czekoladowe fondue




Czas przygotowania: 15 minut


Składniki (dla 4 osób):

Masa czekoladowa:

250 g półgorzkiej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
50 g masła (opcjonalnie) 



Dodatki:


pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji


Akcesoria kuchenne:
nóż
mały rondel
wysoki, metalowy kubek 1 l
zestaw do czekoladowego fondue


Wykonanie:


Krok 1. W małym rondelku przygotowujemy kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu).


Krok 2. Wstawiamy do wrzątku kubek i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję regulujemy dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.


Krok 3. Masę czekoladową przelewamy do naczynia do fondue, zapalamy świeczkę do podgrzewania.


Krok 4. Podajemy z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.




Przepis zaczerpnięty z: http://pozytywnakuchnia.pl/czekoladowe-fondue/.

1 komentarz: