Składniki, 20 sztuk:
• 240 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
do obtoczenia, po 1/4 szklanki:
• cukru pudru
• płatków migdałowych
• perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz