wtorek, 4 lutego 2014

Czekolada na gorąco




Składniki, 4 filiżanki:

• 400 ml mleka
• 50 ml wody
• 200 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika) - wersja light: więcej mleka zamiast śmietany
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
• 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej



Przygotowanie:


Do rondelka wlać mleko, wodę i śmietankę kremówkę, dodać cukier z wanilią i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Do gorącego ale nie zagotowanego mleka stopniowo dodawać roztopioną czekoladę cały czas mieszając. Zagotować. Zdjąć z ognia i przez chwilę miksować mikserem (czekolada powinna być gładka i kremowa). Przelać przez sitko do czystego naczynka. Rozlać do filiżanek i od razu podawać.



Przepis stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz